turistahaz

Turistaház

Bővebben...
kalandpark

Kalandpark

Bővebben...
tabor

Táborozás

Bővebben...
erdei iskola

Erdei iskola

Bővebben...
Facebook icon google plus icon Üzenet küldés icon

Szállás Kemping lehetőség Étterem Büfé: Csapolt sör, kávé, üdítő Wifi elérhetőség


Szálláshoz közeli parkoló Túra csomópont Tavak Magaslati kötélpálya Tiroli csúszópálya


Mászófal Trambulin Ping-pong Bitumenes kézilabdapálya Röplabdapálya


Játszótér Szánkópálya Sütögetési lehetőség Erdős, szép környezetMadárbarát kert

Hírlevél

* kötelező kitölteni
E-mail formátum

Figyelmébe ajánljuk...

Partnereink

Dunakanyar Kalandpark banner Kisinóci Turistaház banner Királyréti Erdei kisvasút banner Fantázia szabadon banner Kárpát-medence útikönyv banner Erdei Tanoda logó Magyar Budo szövetség logó Magyar íjász szövetség logó Polyver utazási iroda logó A sonkás logó

Dunakanyar Erdei Tanoda

<<< Vissza

Börzsöny élővilága
Kisebb barangolás a hegységben, miközben az utunkba eső jellegzetes börzsönyi növényzetet és állatvilágot figyeljük meg. Találkozhatunk az erdő élőlényeivel, vagy jelenlétük apró nyomaival. Bepillantást nyerhetünk az élet nagy körforgásába és megtapasztalhatjuk, hogy mennyire összetett és pótolhatatlan élőhely az erdő.

Ornitológia
1. Odúzás: Bepillantást nyerhetünk az odúlakó madárcsaládok életébe. A fészkelési időszakban páratlan élményt nyújt a piciny madártojások, vagy csupasz fiókák közelről történő megfigyelése. Ám a fészkelési időszakon kívül is tartogatnak meglepetéseket ezek a házikók, hiszen nem csak a madarak költözhetnek beléjük. Megtudhatjuk melyik madár milyen odút választ, miből készít fészket, és hogyan neveli fiókáit.

2. A Börzsöny madarai: Ismerkedés a hegység madárvilágával. Válaszokat kaphatunk arra, hogy milyen fajok fordulnak elő a Börzsönyben, mi az az aranymálinkó, hasznos madár-e a kakukk, építenek-e fészket a baglyok, létezik-e fekete gólya vagy melyik a legintelligensebb madár?

Solymászat
A program során megismerkedhetünk egy ősi vadászmesterséggel, a solymászattal. Testközelből figyelhetjük meg a fenséges ragadozó madarakat, megismerhetjük a solymászat kialakulását, múltját és módját.

Talajismeret
Talajminták bemutatásán keresztül ismerkedhetünk a talajok szerkezetével, típusaival és a bennük lakó élőlényekkel. Kiemelt szerephez jut a komposztálás, megtudhatjuk miért fontos, hogyan működik, és miként lehet saját komposztunk.

Fűben, fában orvosság
Napjainkban ismét nagy keletje van a hagyományos gyógymódoknak. Programunkban gyógynövényekkel, azok jótékony hatásaival, elkészítésével, gyűjtésének módjával ismerkedhetünk meg. Bemutatónkat pedig gyógytea kóstolással zárjuk.

Vadászati alapismeretek
A program során megismerkedhetünk hazánk vadjaival, a vadászat módjaival. Választ kaphatunk arra, hogy miért fontos a vadgazdálkodás, szükségünk van-e egyáltalán a vadászok munkájára?.

Íjászat
Történelmi íjász bemutató és előadás, mely során korhű íjakkal és ruhákkal ismerkedhetünk meg. A bemutatón résztvevők elsajátíthatják az íjászat alapfogásait valamint az íj kezelését. Végül a megszerzett tudást a gyakorlatban is kipróbálhatjuk.

Kutya ismeret
A kutyák nem csak az ember legrégebbi barátai, de társai a munkában is ugyanúgy, mint a szabadidőben. A bemutató során megismerkedhetünk a faj háziasításával, szó esik a magyar kutyafajtákról, és hogy milyen munkákat láthatnak el az ember mellett.

Kincskereső
Térképpel, esetleg GPS navigációval kell megoldanunk különféle feladatokat. Több pontot kell megtalálnunk, ahol újabb információkat kapunk a kincs hollétéről.

Kisállat keresés
A kisállat keresés során fajleírás alapján keressük meg az adott listán szereplő állatok élethű alakjait. A program során játékos formában ismerkedhetünk meg a hegység vadvilágával.

Ügyességi vetélkedő
Fizikai, szellemi és/vagy kombinált feladatok. A vetélkedő teljesen testre szabható. Záró vetélkedő A táborozás levezetéseként összeállítunk egy vetélkedőt, mely során a gyerekek játékos formában adhatnak számot a programokon megszerzett tudásukról.

Éjszakai túra
Nem csak nappal, hanem sötétedés után is tehetünk egy kirándulást az erdőben, sőt bátorságunkat is próbára tehetjük! Mikor a látásunkra már nem hagyatkozhatunk, kiélesedik minden egyéb érzékszervünk és megtapasztalhatjuk, hogy az erdő lakói közül nem tér mindenki nyugovóra a nappal együtt, hanem a sötétben is zajlik, mocorog, suttog, nyikorog az élet!

Tanösvénybejárás
Tanösvény látogatás szakvezetéssel. A tájegység számos tanösvénye közül válogathatunk szálláshelytől, időtartamtól, látnivalótól függően.

Túravezetés
Előre egyeztetett útvonalat járunk be, szakvezetéssel. A túrák során megtekinthetjük a Börzsöny jellegzetes tájait, gyönyörködhetünk a panorámában, és betekintést nyerhetünk a hegység és az itt élő emberek régmúltjába.

A természetjárás alapismeretei
Olyan foglalkozás ahol megtanulhatjuk a legfontosabb tudnivalókat túrázáshoz, táborozáshoz, kirándulásokhoz. (Pl.: milyen ruházatot válasszunk, hogyan készítsük össze a felszerelésünket, miként válasszunk táborhelyet, hogyan viselkedjünk a szabadban és hogyan gyújtsunk tüzet.)

Alkotó foglalkozások
Kézműves programok, melyek során az elkészült tárgyakat emlékként hazavihetik a gyerekek.

  • Origami (Erdei állatokat és növényeket hajtogatunk)
  • Buborékfestés (Buborékfestés technikával készítünk füzetet, könyvjelzőt)
  • Fonalgrafika (Fonalgrafikával készíthetünk könyvjelzőt, füzetborítót, üdvözlőlapot)
  • Fűfej készítés Textilfestés (Tábori kendő készítése, különböző textilfestési technikákkal)
  • AgyagozásTovábbi információ:

erdeitanoda[kukac]gmail.com

Káposznyák Ágnes +3630/978-5412